Beginnen met scrapbooken

Met het nieuwe jaar voor de deur ben je misschien op zoek naar een nieuwe hobby. Zo was ik enkele jaren geleden op zoek naar een hobby. Iets dat ik alleen kon doen, waarbij ik de tijd uit het oog verloor, en waarin ik me kon uitleven. In mijn zoektocht kwam ik uit op scrapbooken.

Hecht je veel belang aan foto’s? Wil je die op een speciale manier bewaren, misschien met hier en daar een anekdote bij? Dan is scrapbooken misschien wel iets voor jou! Ben je minder handig, dan kun je de richting van digitaal scrapbooken inslaan. Heb je liever het knip- en plakwerk erbij, dan is het traditionele scrappen zeker iets voor jou.

Misschien denk je, nee ik ben daar niet creatief genoeg voor. Fout! Wat is creatief zijn? Zelf iets maken! En dat doe je als je je foto’s plakt, hier en daar wat decoratie bij en klaar is kees! Er zijn geen regels die zeggen hoe je layout eruit moet zien. Het is je eigen interpretatie! Inspiratie voor bepaalde layouts kan je altijd vinden in boeken of op het internet/blogs.

Een andere reden dat je misschien weerhoudt om te beginnen met scrapbooken is misschien het materiaal dat je nodig hebt. Met het basismateriaal kom je eigenlijk al een heel eind ver. Je zou kunnen versteld staan hoeveel mogelijkheden je al hebt met de basis! En scrapbookmaterial kan inderdaad duur zijn, maar je bepaalt zelf hoever je daar in wil gaan. Na een tijdje ontwikkel je een eigen stijl en weet je beter wat je nodig hebt en zal gebruiken. Probeer niet alles te kopen, maar volg eventueel workshops of word lid van forums om zo ervaringen uit te wisselen.

Wat is zoal het basismateriaal:

 • een snijmesje
 • een snijliniaal
 • een snijmat
 • een hobbyschaartje
 • potlood (fotopotlood)
 • fotolijm/dubbelzijdige tape/fotoklevertjes
 • een album
 • foto’s
 • en veel papier, zowel bedrukt als egaal! Papier van 30.5cm x 30.5 cm is het gebruikelijke scrapbookpapier en kan je in de meeste hobbywinkels wel vinden. Soms kan je goedkope pakketjes vinden in het Boekenvoordeel, Boekenfestijn, Kruidvat… Eveneens kun je dikwijls goedkopere albums vinden in het boekenvoordeel.

Let er op dat zowel je papier als lijm zuurvrij is, anders tast het na enige tijd je foto’s aan! Stickertjes zijn ook altijd leuk om je layout wat op te vrolijken. Een pons kan ook altijd handig zijn… maar je kan het zelf beter ontdekken wat je zelf leuk vindt!

Zelf heb ik scrapbooken geleerd met behulp van boeken van Regina Crooswijk. Ik denk dat iedere beginnende scrapper wel een boek van haar heeft! Aanraders voor beginnende scrappers:

 • “Beginnen met scrapbooken”, Regina Crooswijk
 • “Basisboek scrapbooken”, Regina Crooswijk

En om deze post af te sluiten mijn allereerste layout ooit gemaakt:

P1034974.JPG

Wat heb ik hier allemaal voor gebruikt?

 • grijze cardstock als basis
 • rode cardstock
 • bedrukt papier waaruit ik letters heb gesneden (met behulp van een coluzzle mal; voor mij was dit een miskoop van heb die daarna niet meer gebruikt. Ik verkies alfabetstickers of stempels)
 • bedrukt papier met kattepootjes
 • de rand van het bedrukte papier is gekarteld door gebruik te maken van een kartelschaar (ooit eens een setje gekocht in het kruidvat)
 • een pons van een kat
 • en natuurlijk FOTO’S!!!

 

In ieder geval veel plezier als je zelf aan het scrapbooken zou gaan!

Be Sociable, Share!
No Comments
 

Leave a Reply