Scrapbooking

Wat is scrapbooken?

Scrapbooken is het creatief en decoratief  inplakken van foto’s zodat je meer laat zien dan er op de foto’s staat. Door het gebruik van kleur, tekst en andere toevoegingen benadruk je de sfeer op de foto’s. Scrappen is het op een bepaalde manier vastleggen van herinneringen, belevenissen en gevoelens met behulp van foto’s.

De meeste mensen plakken hun foto’s in een blanco foto album en voegen misschien hier en daar wat teksten toe. Scrapbooking is hier eigenlijk een uitgebreide variant van. Met behulp van cardstock papier, embellishments, eyelets (=een soort nestelringetjes) , fibers (=garen), stickers en nog veel meer maak je een layout. Verschillende layouts bij elkaar vormen een album. Een verhaaltje schrijven bij de foto’s is journaling en vormt een belangrijk onderdeel van het scrapbooken.

Scrapbooking is ontstaan in Amerika, in de staat Utah. Daar wonen heel veel Mormonen (die einde 19de eeuw daar naartoe trokken) en die hechten heel veel waarden aan familiebanden en tradities. Daarom maakten ze vroeger (en nu ook nog) familieboeken, waarin ze hun “familie-geschiedenis” schreven. Daar gebruikten ze veel “scrap” bij (restjes) van allerlei materialen: papier, lint, knopen, stof enz. En ook foto’s. Vanuit deze familie-albums zijn later de scrapboeken ontstaan: foto-albums, maar dan wat meer. Heel veel mensen maken al leuke foto-albums, waar ze niet alleen foto’s inplakken, maar ook er wat bij zetten en versieren met plaatjes, tekeningetjes en stickers. Van daaruit is de hobby “scrapbooking” ontstaan. Omdat het van oorsprong uit Amerika komt, zijn heel veel termen in het Engels.

Be Sociable, Share!